KOSENKODIN HISTORIA

NIMIHISTORIA

Ylämaan Kosenkotiyhdistys vuodesta 2009 oli aikaisemmalta nimeltään Ylämaan Asumis- ja palvelukeskusyhdistys ry. Yhdistys oli edelliseltä nimeltään Ylämaan Vanhustentaloyhdistys ry (nimenmuutos 1999). Perustava kokous pidettiin 3.12.1974. Perustetun yhdistyksen toiminnan tarkoituksena oli toimia vanhusten sosiaalisen aseman ja heidän hoitomahdollisuuksiensa parantamiseksi sekä heidän henkisen ja terveydellisen kuntonsa ylläpitämiseksi.

  • Yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin 21.3.1975.
  • Ylämaan Vanhustentaloyhdistys ry 3.1.1975
  • Ylämaan Asumis- ja palvelukeskusyhdistys ry. 11.11.1999
  • Ylämaan Kosenkotiyhdistys ry 12.5.2009


PALVELUASUNNOT

Ensimmäiset palvelutalot valmistuivat vuosina 1977 ja 1978 Pappilantielle. Pappilantie 6:ssa on 21 asuntoa. Rakennushankkeen rahoitukseen osallistuivat RAY, ARA ja Ylämaan kunta.

Palvelukeskus Kosenkodin kiinteistössä on 11 palveluasuntoa ja 22 ryhmäkotipaikkaa ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville vanhuksille. Uudessa kiinteistössä on myös peruskorjatut keittiö ja ruokasali, asianmukaiset fysioterapeutin tilat sekä kaikkien kuntalaisten käyttöön tarkoitetut allas- ja kuntosaliosasto.

Kesäkuussa 2003 valmistui Asumiskeskus Tapionrinne, josta löytyivät ajanmukaiset tilat mielenterveysongelmaisten sekä kehitysvammaisten asumis-, työ- ja harrastetoimintaa varten. Nykyisin Tapionrinteellä tuotetaan asumispalveluita vanhuksille.

Yhdistys tarjoaa asiakkailleen myös muita palveluja: ateriapalveluja, perussiivousta, pesulapalveluja, pitopalvelua ja fysioterapiaa.

Vapaaehtoistoiminnan organisoiminen ja yhteistyö eri yhdistysten kanssa Ylämaalla on ensiarvoisen tärkeää toiminnallemme. Vapaaehtoiset valvovat allasosaston yleisövuoroja, ystäväpalvelu ulkoiluttaa ja lukee vanhuksille säännöllisesti. Seurakunta käy pitämässä kerhoa, lisäksi vanhuksilla on mahdollisuus kuunnella jumalanpalvelusta palvelutalosta käsin ja käydä ehtoollisella omaisten kanssa palvelutalossa. Tämän lisäksi paikallinen taideyhdistys on maalannut seinämaalauksen dementiaosastolle. Keskustassa sijaitseva lasten päiväkoti vierailee säännöllisesti vanhusten luona ja koululaiset käyttävät allasosastoa, vierailevat juhlissamme jne.

Vuosina 1998 – 2003 yhdistys investoi olemassa olevien tilojensa peruskorjaukseen sekä uudisrakentamiseen noin 5 miljoonaa euroa, johon suoraa rahallista tukea Raha-automaattiyhdistykseltä saatiin noin 2 miljoonaa euroa.

HALLINTO

HALLINTO

Hallitus 2023

PJ Katja Saarinen
VPJ Päivi Ylä-Outinen
Jukka Lohko
Paavo Apo
Kirsi-Marja Kauvo
Jarmo Piispanen
Hanna Häkämies

Ylämaan Palvelukeskus Kosenkoti on Ylämaan Kosenkotiyhdistyksen ylläpitämä asumis- hoiva- ja kuntoutuspalveluja tuottava palveluyksikkö. Yhdistyksen palveluksessa on toiminnanjohtaja, fysioterapeutti, keittiö- ja hoitohenkilökuntaa sekä kiinteistönhoitaja ja palvelukeskushuoltaja.


Toiminnanjohtaja

0
Palveluasuntoa
0
Rivitaloa
0
Paikkoja ryhmäkodissa