Kosenkoti

Kosenkodin historia

Nimihistoria

Ylämaan Kosenkotiyhdistys vuodesta 2009 oli aikaisemmalta nimeltään Ylämaan Asumis- ja palvelukeskusyhdistys ry, edelliseltä nimeltään Ylämaan Vanhustentaloyhdistys ry (nimenmuutos 1999) perustava kokous pidettiin 3.12.1974. Perustetun yhdistyksen toiminnan tarkoituksena oli toimia vanhusten sosiaalisen aseman ja heidän hoitomahdollisuuksiensa parantamiseksi sekä heidän henkisen ja terveydellisen kuntonsa ylläpitämiseksi.

Yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin 21.3.1975.

  • Ylämaan Vanhustentaloyhdistys ry 3.1.1975
  • Ylämaan Asumis- ja palvelukeskusyhdistys ry. 11.11.1999
  • TOIMINTA- JA TALOUSSÄÄNTÖ VAHVISTETTU 9.11.2005
  • Ylämaan Kosenkotiyhdistys ry 12.5.2009

palveluasunnot

Ensimmäiset vanhustentalot valmistuivat vuosina 1977 ja 1978 Pappilantielle. Pappilantie 6:ssa on
21 asuntoa. Rakennushankkeen rahoitukseen osallistuivat RAY, ARA ja Ylämaan kunta.

Palvelukeskus Kosenkodin kiinteistössä on 11 palveluasuntoa ja 22 ryhmäkotipaikkaa ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville vanhuksille. Uudessa kiinteistössä on myös peruskorjatut keittiö ja ruokasali, asianmukaiset fysioterapeutin tilat sekä kaikkien kuntalaisten käyttöön tarkoitetut allas- ja kuntosaliosasto.

Kesäkuussa 2003 valmistui Asumiskeskus Tapionrinne, josta löytyy ajanmukaiset tilat mielenterveysongelmaisten sekä kehitysvammaisten asumis-, työ- ja harrastetoimintaa varten.

Jatkuvaa kehitystyötä vanhusten asumis- ja tukipalveluissa

Ostopalvelusopimus Ylämaan kunnan kanssa ryhmäkodin 22 paikasta allekirjoitettiin voimaan tulevaksi vuoden 2004 alusta ja fysioterapiapalvelujen osalta kunnan kanssa on ostopalvelusopimus vuodesta 2000.

Paitsi ostopalvelusopimuksiin perustuen, yhdistys tarjoaa asiakkailleen myös muita palveluja: ateriapalveluja, perussiivousta, pesulapalveluja, pitopalvelua ja fysioterapiaa. Kuluvana vuonna on käynnistetty edellä mainituista perussiivous- ja pitopalvelutoiminta.

Vapaaehtoistoiminnan organisoiminen ja yhteistyö eri yhdistysten kanssa Ylämaalla on ensiarvoisen tärkeää toiminnallemme. Vapaaehtoiset valvovat allasosaston yleisövuoroja, ystäväpalvelu ulkoiluttaa ja lukee vanhuksille säännöllisesti. Seurakunta käy pitämässä kerhoa joka toinen viikko, lisäksi vanhuksilla on mahdollisuus kuunnella jumalanpalvelusta palvelutalosta käsin ja käydä ehtoollisella omaisten kanssa palvelutalossa. Tämän lisäksi paikallinen taideyhdistys on maalannut seinämaalauksen dementiaosastolle. Keskustassa sijaitseva lasten päiväkoti vierailee säännöllisesti vanhusten luona ja koululaiset käyttävät allasosastoa, vierailevat juhlissamme jne.

Vuosina 1998 – 2003 yhdistys on investoinut olemassa olevien tilojensa peruskorjaukseen sekä uudisrakentamiseen noin 5 miljoonaa euroa, johon suoraa rahallista tukea Raha-automaattiyhdistykseltä on saatu noin 2 miljoonaa euroa.

hallinto

Ylämaan Palvelukeskus Kosenkoti on Ylämaan Kosenkotiyhdistyksen ylläpitämä asumis- hoiva- ja kuntoutuspalveluja tuottava palveluyksikkö. Ylämaan Asumis- ja palvelukeskusyhdistys on 1974 perustettu yhdistys, jonka toiminta-ajatuksena on vanhusten, vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asunto-olojen parantaminen sekä heidän fyysisen ja psyykkisen hyvinvointinsa edistäminen. Yhdistyksen palveluksessa on toiminnanjohtaja, fysioterapeutti, keittiö- ja hoitohenkilökuntaa sekä kiinteistönhoitaja ja palvelukeskushuoltaja.

Asukasvalinnat tekee yhdistys. Hakemusasioissa teitä palvelee Sanna Roste-Torniainen

puh. 0207 698 590, sähköposti sanna.roste-torniainen@kosenkoti.fi

toiminta

hallitus 2023

PJ Katja Saarinen
VPJ Päivi Ylä-Outinen
Jukka Lohko
Paavo Apo
Kirsi-Marja Kauvo
Jarmo Piispanen
Hanna Häkämies

toiminnanjohtaja

Päivi Kärhä 1.3.2023 alkaen

Ota yhteyttä

Jätä meille viesti ja olemme pian sinuun yhteydessä